lauantai 13. lokakuuta 2012

Pala metsää

Poikaystäväni kehitteli ovelasti omaa tekemistä perjantaiksi, joten lähdin tuhoamaan äitini keittiötä siksi aikaa. Oikeastaan ihan hyvä, sillä taas pääsin sienien kimppuun. Jo pelkästään ajatus sienimetsään menemisestä saa mielen rauhoittumaan ja itse sienestys rentouttaa. Lisätään vielä mukaan meluvapaa ympäristö, lintujen laulua, kostean sammaleen tuoksu, tuulen havina latvoissa... Siellä sielu lepää.

Päätin tehdä ruokaa pitkän kaavan mukaan eli mahdollisimman paljon tiskiä. Pari kolme tuntia siihen meni ja kellokin ehti kipittää puolenyön paikkeille. Ruuti oli aivan loppu ja kaaduin syömättä sänkyyn. Onneksi vanhemmille ruoka kelpasi ja jättivät sen verran jälkeensä, että saan tänään popsia tekeleitäni.



Rosmariiniperunat

Pese ja halkaise perunat kuorineen. Asettele vuokaan.

Pinnalle:
½dl öljyä
ripaus chiliä
paprikajauhetta
rouhittua mustapippuria
3 silputtua valkosipulinkynttä
rosmariinia
suolaa

Sekoita mausteet öljyyn.
Lusikoi sekoitus perunoiden päälle.
Kypsennä uunissa 150 asteessa n. 1h

Alkuperäinen ohje äidin arkistosta.


Sienillä täytetyt tomaatit

4-6 keskikokoista tomaattia (esim. rypäletomaatti)
1 rs pieniä herkkusieniä (laitoin suoraan metsästä löydettyjä sieniä)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1rkl öljyä
1rkl korppujauhoa
3/4 rs kantarellituorejuustoa (Crème Bonjour)
½tl balsamicoa
ripaus suolaa
hieman mustapippuria
½tl timjamia
emmentaljuustoraastetta pinnalle

Leikkaa tomaateista hattu ja koverra tyhjiksi. Koverrukseen vinkkinä: aloita ensin veitsellä ja viimeistele kuorimaveitsellä. Onnistuu helpoiten.
Käännä tomaatit valumaan.
Kuutioi sienet, hienonna sipulit ja ruskista pannulla. Hauduta vesi pois.
Lisää korppujauhot, tuorejuusto ja mausteet. Sekoita kunnes juusto sulaa.
Täytä tomaatit ja ripottele päälle emmental.
Kypsennä uunissa 200 asteessa n. 10min.

Tämä käy alkupalaksi ja lisukkeeksi. Ehdottomasti nautittava lämpimänä.

Ohje alun perin jostain netin sopukoista.


Tomaattikastike

edellisestä ohjeesta ylijääneet tomaattien sisukset
2 tlk tomaattipyrettä (ne tosi pienet purkit)
basilikaa
valkopippuria
valkosipulijauhetta
rakuunaa
ripaus suolaa

Ihan silinteristä vedin tämän, kun ei huvittanut heittää hyvää tomaattia pois. Kaikki aineet kattilaan sekaisin ja mausteita reilulla kädellä. Basilika oli tuoretta. Hieman tomaattien isoimmille paloille näytin veistä ja jätin puisevat osat pois.


Sitruunaiset kalapuikot

nippu persiljaa
korppujauhoja
1 sitruuna
suolaa
pippuria
2 munaa
450g nahatonta ja ruodotonta valkoista kalafilettä
öljyä

Silppua persilja. Raasta sitruunan kuori. Laita kulhoon persiljan ja korppujauhojen kanssa ja sekoita. Lisää sekaan vielä suolaa ja pippuria.
Riko munat kulhoon ja vatkaa sekaisin.
Laita korppujauhosekoitus toiseen kulhoon.
Leikkaa kalafileet sormenpaksuisiksi paloiksi.
Kasta kalapalat ensin munaan ja sitten leivänmuruihin. Peitä kunnolla.
Kuumenna öljy pannulla. Paista kaloja n. 4min kummaltakin puolelta, kunnes ne ovat rapeita ja kauniin ruskeita.

Ohje Nuoren kokin helpot ja nopeat -kirjasta.

Ikinä ennen en tätä ollut tehnyt ja myönnetään, että hermot meinasivat pettää. En löytänyt kuin pakastekalaa (seitiä), eikä se meinannut millään sulaa. Aloitin tekemään ohjeen mukaan, mutta kun "kalapuikot" näyttivät niin säälittäviltä paloilta, päädyin heittämään fileet kokonaisina pannuun. Ne jopa näyttivät kalalta.


Sienikiemurat

1 pkt (400g) pakasteesta piirastaikinaa

Täyte:
4-5dl hienonnettuja sieniä
2 sipulia hienonnettuna
1tl suolaa
1tl pippuria
100g yrttituorejuustoa (Crème Bonjour)
1dl persiljasilppua
munaa voiteluun

Valmista ensin täyte.
Ruskista sienet ja sipuli kevyesti. Mausta.
Lisää tuorejuusto ja sekoita, kunnes se on sulanut.
Lisää persiljasilppu ja anna jäähtyä.

Leikkaa sulanut taikina kahteen osaan.
Kauli se 20x25cm:n levyksi.
Levitä puolet täytteestä levylle ja kääri kääretortuksi.
Leikkaa pötkö n. 1-2cm viipaleiksi ja nosta leivinpaperin päälle.
Toinen levy samalla tavalla.
Voitele palat munalla ja laita uuniin 225 asteeseen about keskelle 15-20min ajaksi.

Alkuperäinen ohje Kaarinan parhaat leivonnaiset -kirjasta.

Tein tämän kerran vahingossa voitaikinaan ja jotenkin pidin siitä enemmän. Leivonnaiset olivat rapsakampia ja jotenkin miellyttävämpiä syödä. Ei tässäkään mitään vikaa ole. Pysyy ehkä jopa paremmin kasassa.



Tällaista eilen. Katsotaan kuka syö kaiken tämän ruuan. Ehkä suuntaan tästä suoraan jääkaapille.

1 kommentti: