tiistai 30. huhtikuuta 2013

Kelluvat rusinat

Aikaa on taas ehtinyt vierähtää viime päivityksestä. Älkää toki luulko, ettemme ole syöneet tänä aikana ollenkaan. Se on vain ollut... Vähän vaivaa vaativaa tavaraa. Pikkuinen päivitys ennen vapun rientoihin lähtemistä. Nimittäin ainut asia, minkä vapputarjoilun eteen teen tällä hetkellä itse on sima.

Sima

4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g sokeria
2 sitruunaa
1/5 tl tuoretta hiivaa (hiivaa tarvitaan siis todella vähän)
rusinoita

Pullotukseen:
3 tl sokeria
Lisäksi:
3 pulloa esim. 3 x 1 ½ l muovipulloja (vanhoja mehupulloja, limupulloja tai kivennäisvesipulloja tms.)

Valmista sima suuressa kattilassa.
Laita sokerit kattilaan. Kiehauta noin puolet vedestä ja kaada se sokerien päälle. Sekoita.
Pese sitruunat hyvin. Leikkaa ne siivuiksi ja poista näkyvimmät kivet.
Kaada loppu vesi kattilaan ja laita perään sitruunan siivut.
Liuota hiiva pieneen nestetilkkaa ja sekoita se kattilan nesteeseen. Anna siman käydä huoneenlämmössä 1–2 vuorokautta.
Pullota sima siivilän läpi. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sulje korkki, mutta älä liian tiukasti.
Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan.
Viileässä sima valmistuu noin viikossa, huoneenlämmössä noin 3 päivässä.
Säilytä valmis sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

Alkuperäinen ohje joko fariinisokeripussin kyljestä tai Ruokalasta.

Tosiaan me vähän oioimme mutkia ja jätimme sitruunoiden puristelun sikseen. Ja kattilan sijasta lopullinen sima valmistui kymmenen litran ämpärissä. Kansi oli vain kevyesti teipattu kiinni, jottei tämä yksi karvainen pikkukokki maustaisi sitä irtokarvoillaan lisää.

Vapun kunniaksi voi käydä lukemassa herskyvää huumoria kelluvien rusinoiden hankkimisesta.

1 kommentti:

  1. SIMAAA!!! YEAAH! Minä olen aivan hulluna kotitekoiseen simaan. Pari päivää valmistumisen jälkeen ja simasta ei ole enää kuin murto-osa jäljellä. Miksi simaa pitäisi juoda vain vappuna?

    VastaaPoista