lauantai 17. marraskuuta 2012

Hiki laiskan syödessä

Lauantain kunniaksi päätin repäistä ja tehdä koko komeuden: alkuruuan, pääruuan ja jälkiruuan. Pääruoka kärsi ehkä hieman kastikkeen puuttumisesta, mutta ei se mitään. Seuraavalla kerralla koitetaan muistaa sekin. Tämä tuli onneksi mieleen vasta kun lautanen oli tyhjä.

Gambas al ajillo
 


200g jättikatkarapuja
4kpl valkosipulinkynsiä
½dl oliiviöljyä
½dl voita
1 lime
1 punainen chili
1rkl paprikajauhetta
tuoretta persiljaa
mustapippuria
suolaa

Sulata katkaravut pakkauksen ohjeen mukaan.
Siivuta valkosipulinkynnet, pilko chili (ja poista siemet), hienonna persilja.
Lämmitä voi-öljyseos kuumaksi pannulla.
Kuullota hieman valkosipulinpaloja ja lisää hetken päästä katkaravut ja chili.
Voi-öljyn pitäisi lähes peittää katkaravut.
Paista pari minuuttia, kunnes katkaravut alkavat saada hieman väriä. Varo ylikypsentämästä!
Poista pannu liedeltä, lisää limen mehu ja paprikajauhe sekä suolaa ja pippuria maun mukaan.
Sekoita ainekset ja koristele persiljalla.

Ohje Kotikokki.netistä.

Söin tätä alkupalaksi Torressa ja ihastuin korviani myöten. Eihän tästä tullut samanlaista, mutta pienen vekslaamisen jälkeen uskoisin annoksen parantuvan. Kirjoitin heti ylös muutamia parannusehdotuksia, joten jatkoa seuraa. Ja eikun eteenpäin:


Hasselbackanin perunat ja lohimedaljongit

Perunat:
tasakokoisia perunoita
öljyä
suolaa
pippuria
korppujauhoja

Kuori perunat. Leikkaa niihin viiltoja varovasti niin, että perunat jäävät alaosasta ehjiksi.
Asettele ne uunivuokaan ja sivele öljyllä.
Mausta ensin suolalla ja pippurilla ja laita lopuksi päälle korppujauhoja.
Kypsennä uunissa 175 asteessa noin tunti riippuen perunoiden koosta.

Medaljongit:
lohifilettä
suolaa
pippuria

Leikkaa lohi tasakokoisiin paloihin. Leikkaa jokaisen palan keskelle viilto nahkaan asti. Varo puhkaisemasta nahkaa! Avaa medaljongeiksi.
Nosta palat kuumalle paistinpannulle ja paista molemmin puolin kypsäksi. Varo ettei kala jää pannuun kiinni.
Mausta suolalla ja pippurilla.

Molemmat ohjeet saatu äidiltä puhelimitse.

Lohta ostaessa kannattaa sanoa tiskillä mitä on tekemässä ja kuinka monelle. He osaavat todella hyvin arvioida paljonko kalaa tarvitaan.
Yksi avaintekijöistä medaljonkien onnistumiselle on tasapaksuiset puoliskot ja ettei medaljonki aukea pannulla. Itse paistan ensin ns. kiinni olevan puolen (nahka näyttää V-malliselta), jolloin saan pidettyä pientä pyrstöosaa hetkisen sormilla yhdessä.
Kalatiskiltä voi toki ostaa valmiiksi tehtyjä medaljonkeja, mutta itse tekemällä pääsee halvemmalla.

Viimeisimpänä, vaan ei suinkaan vähäisimpänä:

Banaania ja maissia kookosmaidossa

2tl seesaminsiemeniä
4dl kookosmaitoa
2dl vettä
runsas 1dl sokeria
½tl suolaa
4rkl säilykemaissia
4 kypsää kiinteää banaania

Paahda seesaminsiemeniä kuivassa pannussa, kunnes niistä irtoaa tuoksua ja ne alkavat saada vähän väriä. Jätä odottamaan.
Valuta maissit. Halkaise banaanit pitkittäissuunnassa ja leikkaa ne 6-8 osaan.
Mittaa kookosmaito ja vesi kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä kiehuvaksi.
Sekoita joukkoon sokeri ja suola.
Lisää banaanit ja säilykemaissi. Hauduta noin 1½ minuuttia niin, että banaani pehmenee hiukan.
Jaa banaaninpalat ja kookosmaito kulhoihin, ripottele seesaminsiemenet pinnalle ja tarjoa lämpimänä.

Ohje kirjasta Maidoton keittiö.

Huh! Tulipa makeaa. Silti niin hyvää ja taivaallista. Muokkaillaan siis tätäkin. Vieläkin tuntuu, että suu olisi vuorattu sokerilla...

Tällaista tänään, mitäs huomenna. Ai niin! Poikaystävä lupasi kokata. Help?

2 kommenttia:

  1. Wihii! Mahtavaa et sul o käyttöö sil MUN ostamalle kirjalle ;D
    miks mä en saanu noit perunoi onnistuu :( möh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla ei ollu tarpeeksi hiki?
      On joo käyttöä, kiitos! Ihan mahtava kirja.

      Poista