torstai 6. joulukuuta 2012

Kaikki ei mene kuin Strömsössä

Itsenäisyyspäivän kunniaksi päätin kokata ison kaavan mukaan. Olin aivan innoissani kaksi päivää etukäteen mielenkiintoisten reseptien vuoksi. Kaupassakin olin ihan tohkeissani. Suuret oli suunnitelmat, vaan kuinka kävikään. Niistä jokaisen reseptin kohdalla erikseen, jos vain  jokin voi mennä pieleen, se meni nyt.

Fillonyytit (12kpl)

200 g salamia
1 ruohosipulinippu
500 g suikaloituja kasviksia, esim. paprika, palsternakka, sipuli, porkkana, chili (tai pakasteesta pussi)
200 g Crème Bonjour Valkosipuli & yrtit
1 tl pippurisekoitusta
1 tl oreganoa
1 pkt fillotaikinaa
Flora juoksevaa margariinia


Sulata fillotaikina pakkauksen ohjeen mukaan.
Jos käytät pakastekasviksia, sulata nekin.
Suikaloi palsternakka, paprika ja porkkana. Paista ensin pannulla palsternakkaa ja porkkanaa, lisää hetken päästä paprika.
Lohko sipuli ja pilko chili. Muista poistaa chilistä siemenet. Heitä pannulle.
Poista salamista kuori ja viipaloi se.
Silppua ruukullinen ruohosipulia.
Sekoita salamiviipaleet ja ruohosipulisilppu kasvisten sekaan. 
Lisää tuorejuusto ja mausteet joukkoon.
Irrota taikinalevyt varovasti irti toisistaan.
Sipaise levyt rasvalla ja taittele nelinkerroin.
Annostele täyte taikinalevyjen päälle, nosta taikina reunoista pussiksi ja purista varovasti nyyteiksi. Paista 200 °C:n lämpötilassa noin 12 minuuttia.
Nauti nyytit lämpiminä.

Alkuperäinen ohje Foodie.fm -sivustolta.

Hoh hoijaa. Katastrofin ainekset on tässä. Ensin nukun reippaasti yli puolen päivän ja ruuanlaittoa aloittaessa tajuan, että fillotaikinan kestää sulaa reilu 2h. Eipä mitään, odotellaan.
Kun viimein pääsen aloittamaan operaation "Pliis, älä repeä", huomaan, että keskellä ohjetetta lukee kasvissuikaleiden olleen pakasteita. Kuka neropatti kirjoittaa noinkin oleellisen osan keskelle valmistusohjetta? Siispä sovelletaan. Paistinpannu esille ja vihannekset sinne, no worries.
Salami. Voi että sitä salamia. Viipaloin muitta mutkitta pötköä kivoiksi siivuiksi ja heitin ne pannuun muiden joukkoon lämpiämään. Vasta kun olin ensimmäisen nyytin tehnyt, tulee poikaystäväni närppimään ja huomaa, että kuori olisi pitänyt poistaa. Eih! Noh, ei auta kuin koukkia palat seoksesta ja poistaa ne tässä vaiheessa.
"Sipaise levyt rasvalla." Joo-o. Onko miehen taloudessa pullasutia? Eipä tietenkään. Sormin päädyin levittämään juoksevan rasvan taikinalevyihin ja sitähän riitti. Vähempikin olisi ajanut asiansa.
Kolmeen ensimmäiseen nyyttiin tuli aivan liikaa täytettä, mutta löytyihän se kultainen keskitie lopulta.
Nyytit ovat yllättävänkin täyttäviä. Piti alkuruuaksi tämä tehdä, mutta salaatin kera voisi hyvin olla pääruoka. Tämä pomppasi silmille hakusanalla naposteltavaa...
Rehellisesti sanottuna en tee tätä enää koskaan. Poikaystäväkin totesi: "On tämä syötävää". Hyvä vai huono kommentti? Mieheni tuntien sanoisin, että huono.



Chilimarinoitua lohta

marinadi:
1dl soijaa
1dl sweet chili-kastiketta
chilirouhetta
½dl juoksevaa hunajaa

Ja tietysti lohta

Sekoita marinadin ainekset keskenään, kaada kalan päälle pussiin ja laita jääkaappiin marinoitumaan muutamaksi tunniksi.
Laita kala ja marinadi uunivuokaan ja kypsennä 175 asteessa noin tunti.

Alkuperäisen ohjeen kaivoin jostain netistä.

Ostin kaupasta kerran hunaja-chilimarinoitua lohta ja ai että oli taivaallista. Tämä ei niinkään. Pitäisi vain uskoa, ettei yritä kopioida ammattilaisten tekemiä ruokia. Pettyy vain kun ei se maistukkaan samalta. Alkuperäinen ohje sisälsi vielä ½dl sitruunamehua, mutta eihän sitä jääkaapista enää löytynyt. Ilmankin pärjää, kai.
Poikaystäväni tykkäsi ihan hirveästi tästä, mutta itse en oikein lämmennyt. Ehkä tuunaan ohjetta, ehkä en. Se jääköön nähtäväksi.


Raasteperunat

perunaa
suolaa
pippuria

Kuori perunat ja raasta ne.
Älä laita missään vaiheessa veteen!!
Sekoita joukkoon mausteet.
Ota raastetta käsiin ja tee niistä lettuja.
Paista pannulla miedolla lämmöllä molemmin puolin rapeiksi.

Helppo ohje äidiltä, joka tekee näistä taivaallisia.
Liiankin helppo. Omat lettuni näyttivät lähinnä säälittäviltä ja muistuttivat etäisesti perunaa.
Mikä meni vikaan? Ehkä ei omat hermot kestä hidasta kypsennystä. Ehkä kello kävi jo sen verran pitkällä, että oli pinna kireällä. Tai sitten osasyyllinen oli miehen keittiö: ei raastinta. Milläs raastat perunat, kun raastin on ottanut jalat alleen. Noh, omaan kotiin hakemaan, ei muu auta. Siispä rakas kämppikseni: jos etsit raastinta ja vispilää, ne ovat minulla.


Paistettu yrttisalaatti

jäävuorisalaattia
5 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
1 tl basilikaa
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria
2 rkl hienonnettua persiljaa

grillitikkuja

Leikkaa jäävuorisalaatti annoslohkoiksi ja kiinnitä lehdet grillitikuilla.
Paista salaattilohkoihin kauniit pinnat pannulla.
Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Lisää valkosipulimurska, öljy ja mausteet pannulle.
Paista vielä hetki.
Kääntele salaattilohkot yrttiöljyssä ja ripottele päälle hienonnettua persiljaa.
Tarjoile lisukkeena tai salaatin sijaan.

Alkuperäinen ohje Foodie.fm:stä.

Jälleen: miksi grillitikut lukivat vasta valmistusohjeessa? Eipä niitäkään ollut. Onneksi pärjäsin joten kuten ilman, mutta tikku olisi helpottanut hommaa huomattavasti.
Tästä tuli jopa hyvää, niin metkalta kuin ohje kuulostaakin. Itselläni oli pienehkö salaatinkerä, jonka leikkasin neljään osaan.

Persimonrahka

2 persimonia
2 dl kuohukermaa
2 dl rahkaa
1 dl maustamatonta jogurttia
1-2 rkl sokeria
ripaus vaniljasokeria


Huuhdo persimonit ja poista kuiva kanta.
Leikkaa muutamaksi lohkoksi ja soseuta sauvasekoittimella.
Vaahdota kerma, sekoita joukkoon rahka ja jogurtti sekä maun mukaan sokeria ja vaniljasokeria.
Tarjoa erikseen tai yhteen sekoitettuna.

Alkuperäinen ohje: Fanniilo.com.

Hyvä jälkiruoka pelastaa koko aterian. Niin tälläkin kertaa, vaikka vatsa kiittää. Ehdottomasti parasta nautittuna klo 00.35 rättiväsyneenä. Siksi ei ihan osunut kerma lasiin. Millaista mahtaisi persimonsose olla jäätelön päällä? Varmasti käytän hedelmää jossain myöhemminkin.

Näin meillä, mitäs teillä?

3 kommenttia:

  1. Blogisi on vallan valloittava. Joku linkkasi facebookissa ja seuraamaan jäin. Vilkaise toki meikäläisenkin oma, vaikka se nyt jääkin täysin tämän varjoon :) http://wolveshavenokings.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kehuista. Tässä menee ihan sanattomaksi, mikä on aika harvinaista minun tapauksessani. :D Ehdottomasti käyn vastavierailulla.

      Poista