sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Etanaakin hitaampi

Löysin joitain kuukausia takaperin mahtavalta kuulostavan jälkiruuan: kastanja-suklaakakku. Vautsi! Innoissani otin ohjeen ylös ja pohdin, millaista tätä olisi tehdä. Asia jäi niille sijoilleen, kunnes tämän viikon alussa käydessäni kaupassa huomasin hevihyllyllä korillisen kastanjoita. Siitäkös riemu repesi ja innostus nosti päänsä. Eipä muuta kuin ohjeen tulostus ja paperilappu kädessä kaupan hyllyille.

Kastanja-suklaakakku

120g voita
200g tummaa suklaata
5 munaa
1½dl sokeria
n.290g kuorittuja kastanjoita (tuoreita kuorellisia 550g tai purkkikastanjoita vedessä tuo 290g)
kermavaahtoa päälle

Valmista kakku päivää ennen tarjoilua, niin maut pääsevät oikeuksiinsa. 

Jos käytät tuoreita kastanjoita, kuten minä, aloita ensin niistä.
Leikkaa pieni kulma kuorta pois ja laita kastanjat veteen.
Kelluvat kastanjat ovat usein huonoja, hyvät painuvat pohjaan. Huonot myös tuntuvat kevyemmiltä kädessä.
Keitä kastanjoita kiehuvassa vedessä ainakin 40min.
Valuta ja anna hetki kuivahtaa.
Kuori veitsen avulla. Voit myös ottaa pikkulusikan ja kaapia sillä loput. Palojen koolla ei ole väliä.
Tarkoitus on saada sekä kuori että sen alla oleva tumma ohut kerros pois.
HUOM! Tähän menee runsaasti aikaa.

Kuumenna uuni 180 asteeseen. 

Sulata suklaa ja voi ja anna jäähtyä. 
Erottele kananmunista keltuainen ja valkuainen omiin kulhoihinsa.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi.
Jos käytät tölkkikastanjoita, kaada niistä vesi pois.
Soseuta kastanjat sauvasekoittimella tahnamaiseksi soseeksi. Tuoreita kastanjoita käytettäessä lisää joukkoon vettä.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi erillisessä astiassa. 
Sekoita kastanjatahna keltuais-sokeri seokseen. Lisää joukkoon jäähtynyt suklaa-voiseos. Nostele joukkoon varovasti valkuaisvaahto. 

Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista noin 25 min. Kakun kuuluu jäädä keskeltä vähän hyllyväksi. Se jähmettyy jäähdyttyään. 

Tarjoile kakku huoneenlämpöisenä ja jos haluat kanelilla ja sokerilla maustettua kermavaahdon kera.

Alkuperäinen ohje Ruokalasta.

Ei voi muuta sanoa kuin huh huh! Ensin keitän kastanjoita 40min, sitten unohdan ne pöydälle tunniksi pariksi jäähtymään ja lopuksi kuorin niitä ainakin kaksi tuntia hedelmäveitsellä. Vähän ennen aineksien sotkemista keskenään tajuan, ettei tähän tule ollenkaan jauhoja, jolloin epäilys hiipi puseroon. Lopuksi pitäisi vielä malttaa seuraavaan päivään ennen kuin pääsee edes maistamaan tätä. Voitte vain kuvitella kuinka korkealla odotukset olivat.

Mikä pettymys. Kastaja ei maistunut suklaan alta yhtään. Käytinköhän liian tummaa suklaata (tumma leivontasuklaa) vai oliko vika tuoreissa kastanjoissa. En tiedä. Eihän se kastaja kovin vahvamakuinen yksinäänkään ole, mutta silti. Onneksi sauvasekoitin jätti sattumia jälkeensä. Siitä tiesi, että kakussa oli jotain muutakin kuin sitä suklaata. Pöh! 

Varsinainen yllätys odotti autossa kun olimme lähtemässä kohti kotia.
Ulkona oli -20 astetta pakkasta ja mitä löytyi autostani pelkääjänpaikan penkin alta? Avattu 7Up pullo. 
Jep. Rajansa on näköjään kaikella. Nyt odotellaan, jospas tuo vielä sulaisi juotavaan muotoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti