lauantai 21. maaliskuuta 2020

Yhteistä aikaa

Pitkästä aikaa olimme molemmat koko viikonlopun kotona, joten päätimme mahtua yhtäaikaa keittiöön. Koska mihinkään ei ollut kiire, teimme mahdollisimman hitaan ja kohtalaisen vaivattoman ruuan.

Kola-pulled pork

Aineet:
1 kg possun kassleria
suolaa

Liemi:
3 rkl tomaattipyrettä
5 dl tavallusta kokista, ei light!
1 dl lihalientä
karvan alle 2 rkl srirachaa
1 tl kanelia
1 rkl korianterinsiemeniä
2 tl suolaa

4 kpl sipulia
8 kpl valkosipulinkynttä

Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Hiero pintaan suolaa ja anna lämmetä pöydällä pari tuntia ennen valmistusta.
Mittaa liemen aineet pataan ja sekoita.
Leikkaa sipulit ronskeiksi paloiksi.
Upota possu liemeen ja lisää sipulit.
Pidä pataa 200 asteessa uunin keskitasolla, kunnes neste alkaa kiehua ja siitä vielä n. puoli tuntia.
Laske lämpö 120 ja anna muhia vähintään neljä tuntia. Sivele lihaa välillä nesteellä.
Revi kypsä liha ja sekoita kastikkeeseen.

Alkuperäinen ohje Ruokala.


Helppo focaccia

Aineet:
4 dl vettä
50g tuorehiivaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria
n. 7,5 dl vehnäjauhoja
4 rkl oliiviöljyä

Lisäksi:
4 rkl oliiviöljyä
sormisuolaa

Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon ja liuita joukkoon hiiva, suola ja sokeri.
Sekoita jiukkoon puolet jauhoista ja oliiviöljy.
Alusta loput jauhon taikinaan. Taikina saa jäädä löysähköksi ja sormiin tarttuvaksi.
Peitä liinalla ja kohita 20 min.
Laita about 20x30 cm reunalliseen vuokaan leivinarkki ja voitele se 2 rkl öljyä.
Kaada taikina vuokaan tasaisesti ja sudi loppu öljy pinnalle.
Peitä taas liinalla ja kohota 30 min.
Ripottele pinnalle sormisuolaa maun mukaan.
Paista 225 asteessa 20-30 min uunista riippuen, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Alkuperäinen ohje Pastanjauhantaa.

Tämä focaccia-ohje on se yksi ja ainut ohje, jolla focacciaa teen. Kaveri joitain vuosia sitten reseptistä vinkkasi, eikä muita ole tarvinnut kokeilla. Jauhoja menee joka kerta vähän eri määrä, mutta leipä onnistuu aina. Sitä ei koskaan jää seuraavaan päivään, joku sen aina yön aikana on syönyt kaapista.

Kolalla maustettu pulled pork kuulosti paperilla todella hyvältä, lopputulos ei vain aivan yltänyt odotuksiin. Liekö syynä se, että lukemattomia kertoja karjalanpaistia tehneenä laitoin tottumuksesta nesteen kiehumisen jälkeen padan päälle kannen... Kuitenkin, kola ei maistunut juuri lainkaan ja nestettä jäi runsaasti. Korianterinsiemenistä taas en näemmä välitä. Hyvä huomata se vasta syödessä. Meidän tyyliin unohdimme ottaa lihan ajoissa pois jääkaapista. Hupsista! Noh, reippaasti vain eteenpäin. Liha kannattaa repiä erillisellä lautasella ja kipata takaisin nesteen sekaan. Maukkaat purilaiset saimme kaikesta huolimatta tehtyä, eikä jäänyt nälkä.

Puolison palaute:
Missä colan maku?!? Pulled pork on herkullista aina, mutta nyt oikein odotin sitä colan makua, jota ei koskaan tullut. Mikä pettymys. Focaccian saa jättää mielellään ohuemmaksi kuin yleensä, koska muuten hampurilaisista tulee aika muhkeita. Pienistä nipottamisista huolimatta vei tämä ruoka kielen mennessään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti