sunnuntai 7. heinäkuuta 2019

Keskiyön pullat uunissa

Kun pullahammasta alkaa kolottaa, siihen ainoa lääke on pulla. Ja sitä pitää tehdä, olipa kello mitä tahansa. Oikeasti. Onneksi seuraavana päivänä (eli tänään) ei ollut aamulla mitään menoa, että pystyin tekemään pullat loppuun. Siinä on kroppa koetuksella, kun vielä puoli yksi on pelti uunissa.

Punaherukkapullat ja voisilmäpullat
Aineet 18 kpl pullia:
2½ dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
1 muna
1 dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
7+ dl vehnäjauhoja
100g pehmeää voita
munaa voiteluun

2 dl punaherukoita
1 rkl perunajauhoja
sokeria

köntti Valion voita (se sininen pikkuharkko)
sokeria

Lämmitä maito. Sekoita joukkoon hiiva.
Lisää muna, sokeri, mausteet ja pari desiä jauhoja. Sekoita tasaiseksi.
Lisää vähitellen loput jauhot sekaan ja alusta, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista kunnolla.
Lisää pehmennetty voi joukkoon.
Kohota kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina puoliksi. Tee kummastakin puolesta yhdeksän pullapalloa.
Jätä leivinpaperien päälle ja kohota hyvin.

Punaherukkapullia varten sekoita pakastemarjojen joukkoon perunajauhot.
Paina jokaiseen pullapalloon lasilla syvennys.
Voitele munalla vain pullien reunat.
Jaa herukat tasan pullien syvennyksien kesken.
Paista 200 asteisessa uunissa n. 10 min tai kunnes kypsiä.
Ripottele valmistuneiden pullien marjaosion päälle sokeria makusi mukaan tarvittava määrä.

Voisilmäpullia varten voitele pullat kokonaan munalla.
Paina sormella kolo keskelle pullaa.
Lisää onkaloon n. 1 tl kokoinen nokare voita ja sen päälle n. ½ tl sokeria per pulla.
Jälleen paista 200 asteessa n. 10 min tai kunnes kypsiä.

Alkuperäinen ohje Valio.

9+9 on juuri sopiva määrä pullia kahdelle ihmiselle, joiden toiveet pullan suhteen vähän erosivat toisistaan. Tästä tuli myös loistava tapa tyhjentää lisää pakastinta! Laitoin Valion ohjeen mukaan myös jauhoja voipullien pinnalle, mutta jätän sen ensikerralla pois turhana ja teen jatkossa äidin ohjeen mukaan: voita, sokeria ja kanelia. Laitoin hiukan fariinisokeria herukkapulliin ennen uuniin laittoa, mutta eipä siitä iloa ollut. Lisäsin tavallista sokeria jälkeenpäin. Yöllä oli pakko heti syödä yhdet, kun niitä niin vaivalla taiteiltiin. Tässä päivän mittaa ovat pullat mystisesti hävinneet pöydältä. Pian joutuu tekemään uuden satsin! Keskellä päivää tosin tulevaisuudessa.

Puolison palaute:
Voisilmäpulla suoraan uunista ja lasi maitoa. Ai että, onko mitään parempaa? Näitä kannattaa tehdä ainakin kerran kuussa kun pelkästä leipomisesta tulee hyvä mieli ja onhan se aina mukavaa kun kämppä tuoksuu (vaihteeksi) pullalta. 10/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti